18 Nisan 2007 Çarşamba

TCDD MEMURLARINA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI

TCDD MEMURLARINA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ
(Y.K.20.05.2004T.ve 16/189 S kararı ile kabul edilmiş ve IX Başkanlığının 07.06.2004 tarih ve 3747 sayılı yazıları ile 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir.)
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler

Amaç
Madde 1-Bu Yönetmeliğin amacı; yolcu ve üçüncü şahıslar ile yakın teması olan memurları, temiz ve yeknesak bir kıyafetle TCDD’nin bir elemanı olarak tanıtmak, günlük elbiselerin kirlenmesine, yıpranmasına ve dış tesirlere maruz kalmasına sebep olan görevlerde çalışan memurların, sağlığını ve günlük elbiselerini korumak, hizmetin gereği özel görevlerin yapılabilmesi amacıyla, personele resmi elbise ve giyim eşyası verilmesini sağlamaktır.
Kapsam
Madde 2-Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanarak ve ekli 1 numaralı tabloda yazılı görevleri, fiilen yapan memur ve memur adaylarına ve demirbaş olarak sözleşmeli personele verilecek giyim eşyalarının kullanım süreleri ve dağıtım koşullarını kapsar.
Tanımlar
Madde 3-Bu Yönetmelikte geçen;
Kuruluş : TCDD’yi
TCDD :Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünü
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Giyim Eşyasının Verilmesi, Süresi, Şekli ve Dağıtım Zamanı

Giyim Eşyasının Verilmesi
Madde 4-Memurlardan hangilerine ne gibi giyim eşyası verileceği bu Yönetmeliğe ekli 1 numaralı tabloda gösterilmiştir.
a)Memurlara giyecek yardımı yapılabilmesi için memurun kadro unvanının yönetmeliğe ekli 1 No.lı tabloda yer alması ve memurun kadro unvanının gerektirdiği görevde giyecek yardımının icap ettirdiği iş, iklim ve coğrafi şartlar içinde bil fiil hizmet görmesi şarttır. Bu iki şarttan herhangi birisinin olmaması halinde o memura giyecek yardımı yapılmaz.
b)Emekli olan memura emekli olmadan önce alamadığı giyim eşyası emekli olduktan sonra verilmez.
c)Herhangi bir nedenle bir dönem için verilemeyen giyim eşyası sonraki döneme ait giyecek yardımı ile birlikte verilemez.
d)Yönetmelik kapsamına giren işlerde çalıştırılan işçiler (Şoför gibi) toplu iş sözleşmesi ve bu yönetmelikte verilen aynı giyim eşyalarından yalnız birini alır.
Giyim Eşyasının Kullanılma Süresi
Madde 5-Giyim eşyasının kullanılma süresi ekli 2 numaralı tabloda gösterilmiştir.
Demirbaş Giyim Eşyası Verilmesi
Madde 6-İşyerlerinde demirbaş giyim eşyası olarak;
a) Dereyman, karambol, yangın sel ve kar mücadelesi gibi hallerde, kaza mahalline gönderilecek memurlar için; parka, deri yelek, yağmurluk, eldiven,
b)Kirli ve elbise yıpratıcı işlerde çalışan ve bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ekli 1 numaralı tabloda; resmi elbise ve giyim eşyası hakkı olmayan memurların yalnız işbaşında giymeleri için; iş elbisesi ve iş gömleği,
c)Genel Müdürlükçe gerekli görülecek diğer giyim eşyası,
İşyeri demirbaşı olarak bulundurulur.
Giyim Eşyasının Ne Şekilde Verileceği
Madde 7-Giyecek yardımı ayni olarak verilir. Bu yardım karşılığında nakten bir ödeme yapılmaz. Giyim. eşyası standart beden ölçülerine göre yaptırılır.
Mücbir sebeplerden dolayı yılı içerisinde verilemeyen giyim eşyası, Genel Müdürlük onayı ile verilir.
Bütün giyim eşyaları hizmetin gereği olarak ekli 1 numaralı tabloda gösterilen görevleri fiilen yapanlara zimmet karşılığı verilir. Bu eşya kullanma süresinin sonuna kadar alanın zimmetinde kalır. Kullanma süresi sona erdiği veya 9 uncu madde gereğince yenisi verildiği taktirde eskisi zimmetten düşülür.
Giyim Eşyasının Süresi Dolmadan Hangi Hallerde Vereceği
Madde 8-Her giyim eşyası için kabul edilmiş bulunan kullanma süresi dolmadan yeni giyim eşyası verilemez. Ancak giyim eşyasının görevi başında ve elde olmayan sebeplerle( her türlü kaza ve tabi afetler) kullanılmaz hale geldiği bir tutanakla tespit edildiği takdirde, o giyim eşyasının genel veriliş tarihi beklenilmeksizin, yenisi verilebilir. Bu taktirde 14 ncü madde gereğince işlem yapılır.
Resmi Elbisenin Giyilmesi Gereken Durumlar ve Giyilmemesi Durumunda Uygulanacak Cezai Hükümler
Madde 9-Kendisine teslim edilen eşyayı görev başında giymemek, verilen maksat dışında kullanmak, verilen elbisenin şekli veya kumaşın rengini değiştirmek, miadından önce kullanılmaz hale getirmek, harap etmek veya kaybetmek, satmak, kirli, yırtık, sökük, düğmesiz ve işaretsiz kullanmak ile uygunsuz yerlerde giymek yasaktır.
Bu Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında, TCDD Personel Yönetmeliğinin cezai hükümleri uygulanır. Ayrıca bu eşyaların bedeli kendilerine ödettirilir.
Resmi Elbisenin Şekli
Madde 10-Resmi elbise;
a)Her nevi giyim eşyasının şekli, kumaşın cinsi, kalitesi ve rengi Genel Müdürlükçe kıyafet talimatı ile tayin ve tespit edilir.
b)İtfaiye amir, çavuş ve erlerin kıyafeti, Belediye İtfaiye teşkilatında çalışan personelin aynıdır.
c)Özel Güvenlik Teşkilatının kıyafeti; 2495 Sayılı Kanun ve bu Kanunda değişiklik yapan 3832 Sayılı Kanun ile bu Kanunun uygulanması hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre uygulanır.
d)Liman İşletme Müdürlüklerinde istihdam edilen Kılavuz Kaptanlarla, Bakanlar Kurulunun 21.3.1996 tarih ve 4/7003 sayılı kararı ile kabul edilmiş olan “Denizcilere Mahsus Kıyafet Talimatnamesi” ve Bakanlar Kurulunun 5.10.1997 tarih ve 7/14339 sayılı kararı ile kabul edilen değişik 14 üncü maddesinde belirtilen hükümler uygulanır.
Resmi Elbisenin Dağıtım Zamanı
Madde 11-Resmi elbisenin giyim ve kullanma süresi bakımından beraberliği sağlamak amacıyla
a)Kışlık kıyafete ait giyecek eşyaları Ekim ayında,
b)Yazlık kıyafete ait giyecek eşyaları Nisan ayında,
c)Mevsimle ilgili olmayan giyim eşyaları Nisan ayında verilir.
Göreve ilk başlayışta, yukarıda belirtilen aylar beklenmeden giyim eşyası verilir. Ancak giyim eşyasının verildiği tarih ile, bu tip eşyanın genel olarak verilmesi gereken tarih arasında kalan süre, o eşya için tespit edilen kullanma süresinin ¼ ünden az ise, ilk giyim eşyası verilmesini takip eden genel dağıtımda ilgiliye giyim eşyası verilmez.
Giyim Eşyasının Dağıtımı
Madde 12-Giyim eşyası aşağıda gösterildiği şekilde ve Genel Müdürlükçe hazırlanan isteme ve dağıtım talimatına göre dağıtılır.
a)Bölge Müdürlüklerinde görevli personelin giyim eşyaları Malzeme Müdürlüğü ile Personel ve İdari İşler Müdürlüğü elemanlarınca Koordineli olarak dağıtılır.
b)Giyim eşyası dağıtımından sonra giyim eşyası verilmesini gerektiren göreve atananlara, servislerin isteği üzerine, bu Yönetmeliğin 1 inci maddesinde de belirtilen şekilde elbise temin edilerek verilir.
Fazla Giyim Eşyası Alanlara Uygulanacak Hükümler
Madde 13-Her hangi bir suretle fazla giyim eşyası alınmasından, bunların alınmasına sebebiyet verenler sorumlu olurlar. Bu gibi hallerde eşyanın bedeli alana ödettirilir.
Ayrıca fazla eşyayı alan ile verilmesine sebebiyet verenler hakkında TCDD Personel Yönetmeliğinin cezai hükümleri uygulanır.
Teşkilat Değişikliğinde Yapılacak İşlem
Madde 14-Kuruluşumuz teşkilatında değişiklik yapılması halinde bu Yönetmeliğe ekli 1 numaralı tabloda yazılı unvanlarda da bir değişiklik olursa, evvelce bu görevi yaptıklarından dolayı giyim eşyası alanlar, yeni unvan altında aynı işi yapmağa devam ettikleri sürece kendilerine giyim eşyası verilir.
Giyim Eşyasının Ne Zaman Giyileceği
Madde 15-Zorunlu sebepler olmadıkça yazlık ve kışlık elbiseler, iklim şartlarına göre tespit edilen aylarda giyilir. Birim amirleri ve denetim elemanları bu hususları takip etmekle yükümlüdürler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 15-Yönetim Kurulunun 17.8.1990 tarih ve 25/271 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe giren “TCDD Memurlarına Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği” ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 16-Bu Yönetmelik 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 17-Bu Yönetmelik hükümlerini TCDD Genel Müdürü yürütür.

Hiç yorum yok: